Paragrafen

Grondbeleid

De afgelopen periode laat zien dat de Nederlandse economie over de nodige veerkracht beschikt. Na de coronacrisis volgde tot halverwege 2022 een periode met krachtig herstel die na de oorlog in de Oekraïne werd opgevolgd door een periode met toenemende inflatie. Om de inflatie te beteugelen werd de rente verhoogd, wat ook zijn weerslag had op de economische ontwikkeling en woningprijzen.

Vanaf de tweede helft van 2022 stagneerde de economie. Er was sprake van een krimp die duurde tot halverwege 2023 met verlies van koopkracht en dalende woningprijzen tot gevolg. In de tweede helft van 2023 is het herstel weer ingezet. De inflatie nam af en de lonen zijn sterk gestegen wat er toe bijdraagt dat de koopkracht op den duur alweer in de buurt komt van het niveau van voor de crisis.  Er zijn signalen dat de lonen ook in 2024 flink kunnen stijgen, waarbij het risico is dat dit de afname van de inflatie in eerste instantie kan beperken.

De ECB heeft de rente de afgelopen jaren verhoogd om de inflatie blijvend onder de 2% te houden. Afhankelijk van de effecten van bijvoorbeeld de positieve loonontwikkeling is de verwachting dat de rente in de loop van 2024 weer kan gaan dalen. Steunmaatregelen van de afgelopen jaren en oplopende rente kunnen ondertussen de komende jaren leidden tot oplopende overheidstekorten die minder ruimte zullen laten om uitdagingen op het gebied van woningtekorten, energietransitie, stikstof, vergrijzing en toenemende zorgvraag op te kunnen lossen. De signalen zijn dat er de komende jaren sprake zal zijn van een beperkte maar wel gestage economische groei, die minder ruimte zal laten om oplopende overheidstekorten als gevolg van de diverse uitdagingen te kunnen compenseren

Na een periode van woningprijsdalingen van medio 2022 tot aan medio 2023 trekt de woningmarkt weer aan. Consumenten zijn weer gewend geraakt aan hogere hypotheekrentes en door toegenomen lonen is de leencapaciteit toegenomen. Verder draagt het tekort aan woningen bij aan hogere woningprijzen. De verwachting is dat de woningprijzen in 2024 en 2025 verder zullen blijven stijgen. De bouwkosten zijn ondertussen afgevlakt. De gerealiseerde grondprijzen zijn al langere tijd stabiel gebleven en kunnen weer toenemen. De woningbouw is desondanks in de afgelopen periode achter gebleven onder meer door ruimtelijke procedures, stikstofproblemen, de gestegen rente en hoge bouwkosten, waardoor partijen minder snel (kunnen) gaan bouwen.

Stikstof
De ontwikkelingen rondom het stikstofdossier hebben een negatieve weerslag op de landelijke bouwproductie, wat vervolgens ook weer negatief uitwerkt op de krapte op de woningmarkt. Door steeds weer nieuwe uitspraken en wijzigingen in het stikstofdossier blijft het lastig anticiperen op ontwikkelingen. Zo heeft de provincie Noord-Brabant begin maart 2023 besloten om de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op natura 2000 gebieden voorlopig stil te leggen. Aangezien de gemeente Heusden binnen bepaalde afstanden van deze gebieden ligt, kan dit ook effect hebben op de voortgang van projecten binnen Heusden waarvoor nog vergunningen nodig zijn. Het ziet er naar uit dat dit mogelijk ook gevolgen kan hebben voor de voortgang van de realisatie van ontwikkelingen als De Grassen en Steenenburg. Waar mogelijk blijft de gemeente anticiperen op de ontwikkelingen in het stikstofdossier. Daarbij blijft de gemeente ook afhankelijk van landelijke ontwikkelingen en de landelijke / provinciale aanpak.

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2024 13:06:37 met de export van 06/26/2024 12:59:12