6.1 Cultuur
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Cultuur en kunst is van alle inwoners en beleven we met alle inwoners. Het zorgt voor ontmoeting en draagt bij aan sociale verbinding en onderwijs.
- Het Gouverneurshuis in de vesting Heusden is belangrijk als beheerder en door onze cultuur en geschiedenis ten toon te stellen.
- Zorgen voor meer leefbaarheid, sociale samenhang en de beleving van lokale geschiedenis.
- Zorgen voor goede informatievoorziening via een publieke lokale omroep.
- Amateurkunstverenigingen helpen te zorgen voor meer muziek-, toneel-, zang- en dansbeoefening in groepsverband.
- Zorgen voor meer actieve deelname aan kunst en cultuur door het aanbieden van onderwijs voor zang, muziek, dans, theater en beeldende vorming.
- Zorgen dat meer inwoners in aanraking komen met kunst en cultuur. Dat kan onder andere door voorstellingen en culturele evenementen bij te wonen.
- Cultuur inzetten als middel voor het behalen van maatschappelijke doelen.
- Zorgen voor een bruisend cultureel centrum. Dat is een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten met allerlei activiteiten, muziek, dans en passende lokale evenementen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben subsidies gegeven om te zorgen voor meer actieve en passieve deelname aan culturele activiteiten. Dit waren onder andere subsidies aan Oranjeverenigingen, gilden en schutsen, aan muziek- en toneelverenigingen, het Gouverneurshuis, creatieve centra, aan theatervoorstellingen, kunstmanifestaties en grootschalige culturele evenementen en bibliotheken.
- We verleenden een bijdrage in de kosten aan lokale media. Deze bijdrage was voor het verzorgen van radio- en televisie-uitzendingen. In 2023 namen we het besluit de lokale zendmachtiging te geven aan Langstraat Media en niet meer aan HTR Media.
- We kwamen tot nieuwe beleidsdoelen rondom kunst en cultuur voor 2023. Deze doelen zijn dynamisch en kunnen dus veranderen. Op 28 maart 2023 stelde de gemeenteraad de visie ‘Kracht voor cultuur’ vast. Die beschrijft op hoofdlijnen de missie voor cultuur in onze gemeente. In 2024 vindt een inventarisatie plaats voor uitwerking van deze visie zodat een strategie voor de komende jaren kan worden uitgewerkt. Via Trefpunt Heusden lieten we jongeren van 4 tot 18 jaar we kennis maken met verschillende vormen van cultuur. Cultuuronderwijs werd een blijvend onderdeel van het lespakket van de basisscholen. Dat bereikten we door mee te doen aan de regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024’.
- Sjors Creatief maakte de zichtbaarheid van het cultuuraanbod groter. Sjors Creatief zorgde er ook voor dat jongeren actiever deelnamen aan cultuur.
- We gingen door met initiatieven gericht op de inzet van cultuur als middel voor het welzijn (positieve gezondheid) van onze inwoners. Door samen met culturele partners verbindingen te leggen met andere beleidsterreinen werkten we aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Voorbeelden van andere beleidsterreinen zijn sport en het sociaal domein.
- De Voorste Venne is multifunctioneel geëxploiteerd door Stichting De Voorste Venne. Dat deed de stichting samen met partners zoals de bibliotheek, Het Pieck, Hunenhof, Harmonie Drunen en toneelvereniging ONA. In 2023 is De Voorste Venne verbouwd. Zo kon de bibliotheek er haar intrek nemen.
6.2 Bibliotheken
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Grotere maatschappelijke betekenis van de bibliotheek.
- Voor alle inwoners van Heusden moeten de bibliotheekfuncties beschikbaar zijn.
- Maximale kwaliteit en rendement van de beschikbaar gestelde financiële middelen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Afronding van de inhuizing van de bibliotheek in De Voorste Venne.
- In 2023 de notitie ‘Toekomstbestendig Bibliotheekwerk Heusden’ opgesteld. Belangrijk hierin is het komen tot een bibliotheekfunctie op maat voor alle inwoners in alle dorpen. Tot die functie komen we in samenwerking met scholen, buurthuizen en de (toekomstige) gebruikers van multifunctionele accommodaties. De notitie zal de basis vormen voor een nieuw beleidsplan 2025 en de jaren daarna.
6.3 Oudheidkunde, erfgoed en musea
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Behoud, beheer en bereikbaar maken van het cultureel erfgoed van de gemeente Heusden, waarbij dat deel uit kan maken van projecten. Voorbeelden daarvan zijnde Baardwijkse Overlaat en de Boerenschans in de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat.
- Samen met omliggende gemeenten de kansen aangrijpen om de Linie 1629 de komende jaren te ontwikkelen tot een belangrijke drager van structuur en identiteit in het landschap. De linie herkenbaar te maken als verdedigingslinie van en aanvalslinie rond 's-Hertogenbosch. De Linie 1629 hoort bij de Zuiderwaterlinie.
- Het goed beheren en bereikbaar maken van het oud archief van de gemeente Heusden. Dit is een wettelijke taak. Het oud archief openstellen voor belangstellenden.
- De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit laten doorgaan met het geven van advies over monumenten en overig erfgoed. Dat laatste heet ook wel welstand.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben Streekarchief Langstraat Heusden Altena geld gegeven om onder andere activiteiten te organiseren voor het bereikbaar maken van informatie over belangrijke historische gebeurtenissen. Deelnemers leren bijvoorbeeld verschillende bronnen te raadplegen om zelf erfgoed te ontdekken. In 2023 stelden we geld beschikbaar voor de bouw van een nieuwe depotruimte in Heesbeen. Ook voor het verduurzamen en opknappen van het voormalig stadhuis in Heusden, waar het streekarchief gevestigd is, gaven we geld.
- De energielasten zijn gestegen. Daarom hebben we in 2023 een tijdelijke subsidieregeling energiecompensatie voor maatschappelijke organisaties in de gemeente Heusden vastgesteld. Met deze regeling zijn negen maatschappelijke organisaties geholpen. Deze organisaties variëren van culturele organisaties tot sportorganisaties.
- De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseerde over restauraties of andere wijzigingsvoorstellen aan monumenten en overig erfgoed. De commissie deed dat voor monumentenzorg. Om in 2024 door te kunnen gaan met de advisering binnen de Omgevingswet, hebben we eerder al een nieuwe gemeentelijke verordening op de adviescommissie ingesteld.
- We werkten samen binnen de Zuiderwaterlinie, Linie 1629 en de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Zo gaven we aandacht aan het historische erfgoed van Heusden. Waar dat kon maakten we verbindingen tussen toerisme, openbare ruimte, kunst en cultuur en dergelijke. De Doeverensche Sluis is gerestaureerd. Dat was een groot project. Hierna ging de aandacht naar het beleefbaar maken van het cultuurhistorische landschap van de Elshoutse Zeedijk. Dat ligt vlakbij Doeveren. Dit heeft in 2023 niet geleid tot aanpassingen.
- Kerken zijn van cultuurhistorische betekenis. Met geld van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zijn we gestart met een kerkenvisie. Dit wordt een ‘light’ visie. Deze is voor de kerkgebouwen in de gemeente Heusden met en zonder monumentale status. Het opstellen van de kerkenvisie gebeurt in gesprek met kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties.
- We gaven subsidie aan gemeentelijke monumenten. Dat deden we om te zorgen voor het behoud van het cultureel erfgoed van de gemeente Heusden. Dit doen we volgens de Monumentensubsidieverordening subsidie verleend aan gemeentelijke monumenten.
6.4 Sport en bewegen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Meer mensen een leven lang met plezier laten sporten en bewegen.
- Voorkomen of verminderen van maatschappelijke problemen.
- Samenwerking tussen sport en beweegaanbieders, onderwijs, kinderopvang, zorg- en maatschappelijke organisaties en de gemeente.
- Sporten is voor iedereen betaalbaar en toegankelijk
- Goede doelen en ideeën ondersteunen, die kinderen aanmoedigen om nu én later actief en gezond te leven.
- Zorgen voor meer deelname aan sporten en bewegen . Zorgen dat de inwoners van de gemeente Heusden kunnen zwemmen.
- De inrichting van de openbare ruimte moet inwoners uitnodigen om te bewegen. Wandelen, hardlopen, fietsen, mountainbiken, skaten, skeeleren en paardrijden zijn bijvoorbeeld relatief laagdrempelige manieren van gezond bewegen
- Inwoners meer mogelijkheid geven om te bewegen op gecentreerde locaties in de gemeente.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De verenigingen kregen subsidies voor jeugdsport.
- We hebben buurtsportcoaches ingezet om verbindingen te leggen tussen aanbieders van sporten en bewegen. Zij verbonden ook personen op het gebied van zorg, welzijn, jeugd, ouderen, cultuur etc. Zo hielpen we hen samen te werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen
- We verzorgden zwemlessen en zwemactiviteiten voor verschillende doelgroepen. Samen met Scala organiseerden we ‘Red jezelf, red je vriendje’.
- We hebben ons ingezet voor gesprekken met en tussen sport- en beweegaanbieders. Door de verbinding van sport met onderwijs, welzijn, cultuur,
- Door jeugdzorg, zorg, kinderopvang en bedrijfsleven te ondersteunen, ontstond een netwerk dat sporten en bewegen voor iedereen toegankelijker maakt
- Aanmoedigen van sport- en beweegdeelname voor iedereen en in het bijzonder voor kwetsbare groepen. Onder andere met meer bewegen voor ouderen in de buurthuizen, buurtsporturen voor meiden in Oudheusden en aanbod in zwembad Die Heygrave voor kwetsbare ouderen en borstkankerpatiënten.
- Sport is ingezet als middel om bij te dragen aan het welzijn van onze inwoners en om problemen met welzijn te voorkomen.
- We namen actief deel aan het lokaal beweeg- en sportakkoord en aan het preventieakkoord. Het sportakkoord is vernieuwd tot sportakkoord 2. In het sportakkoord 2 is meer aandacht voor het betrekken van commerciële aanbieders en voor sociale veiligheid.
- Jimmy is de mascotte van zwembad Die Heygrave. Hij is flink ingezet om de activiteiten van het zwembad te promoten. Zo moedigden we deelname aan het zwem-ABC aan. Ook moedigden we deelname aan de zwemlessen voor baby’s en peuters aan.
Via Sjors Sportief boden we de basisschooljeugd de kans om veel verschillende vormen van sporten en bewegen uit te proberen. Ieder jaar krijgen de verenigingen er daardoor een substantieel aantal leden bij.
- Ondersteunen met kennis en advies van verenigingen bij hun taken als vereniging.
- Het uitvoeringsplan ‘Beweeg- en ontmoetlocaties 2023-2025’ is vastgesteld. Hiermee is er een planning en geld voor de eerste veranderingen van speeltuinen naar beweeg- en ontmoetlocaties. In de eerste wijken zijn voorbereidende gesprekken gehouden voor de verbouwingen die in 2024 zullen plaatsvinden
- Intensieve samenwerking tussen medewerkers van sport, bewegen, ontmoeten en groen, water en openbare ruimte. Op deze manier maken we samen de openbare ruimte aantrekkelijk en geschikt om te bewegen.
- Voor 2024 en 2025 is er een nieuwe overeenkomst afgesloten voor de exploitatie van buitenzwembad het Run.
6.5 Sportvoorzieningen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- In stand houden van voldoende sportvoorzieningen op het gewenste kwaliteitsniveau. Zo zorgen we voor een blijvende sportinfrastructuur.
- Evenwicht tussen vraag naar en aanbod van sportfaciliteiten.
- Bij nieuwe ontwikkelingen richten we ons op duurzame, multifunctionele accommodaties. Met multifunctioneel bedoelen we dat accommodaties voor meerdere doelen gebruikt kunnen worden.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben de gemeentelijke sportvoorzieningen onderhouden. Dat deden we onder andere op basis van het meerjaren onderhoudsprogramma (MJOP).
- Sportzaal De Vennen in Drunen is verduurzaamd.
- De voorbereiding voor het verduurzamen van sportzaal De Kubus in Oudheusden is klaar. Dit is inclusief de landingskuil voor Inion.
- De toplaag van de sportvloer in sportzaal Die Heygrave is vervangen.
- We hebben bij eigen binnensportaccommodaties een rookvrije zone bij de ingang van de sportaccommodatie gemaakt door het plaatsen van borden en tegels. Een voorbeeld hiervan is de rookvrije zone bij Die Heygrave.
- We hebben een nieuw raamovereenkomst gesloten voor het groot onderhoud van natuurgras sportvelden. Hierin zijn ook twee jaarlijkse opknapbeurten opgenomen. In 2023 zijn natuurgrasvelden bij SC Elshout en FC Drunen opgeknapt.
- De nieuwbouw bij SC Elshout is bouwkundig klaar. In 2024 loopt de onderhoudstermijn af.
- De voorbereidingen voor een kunstgrasvoetbalveld bij V.V. Nieuwkuijk zijn klaar. In 2023 is hiervoor geld beschikbaar gesteld. Dat noemen we een uitvoeringskrediet.
- De voorbereidingen voor het opknappen van twee hockey zandvelden zijn afgerond. Het gaat om één veld bij MHCD en één veld bij VMHC. Hiervoor is geld beschikbaar gesteld via een zogenaamd uitvoeringskrediet.
- Op verschillende sportparken is traditionele sportveldverlichting vervangen door ledverlichting.
- Het uitvoeringsplan beweeg- en ontmoetlocaties 2023-2025 is opgesteld. Dit plan bevat een planning en begroting.
- We zijn begonnen met het betrekken van inwoners bij de uitvoering van de eerste projecten voor bewegen en ontmoeten.
- Voor Sportpark de Schroef is een burgerinitiatief actief. Afgelopen jaar zijn een aantal ‘quick wins’ uitgevoerd. Een voorbeeld is een watertappunt. Bij het burgerinitiatief zijn inwoners betrokken. Deze inwonersparticipatie is klaar. Daarnaast zijn we verschillende vakinhoudelijke partners begonnen aan het uitwerken van delen van het sportpark. Een voorbeeld daarvan is de pumptrackbaan. Deze uitwerkingen worden vervolgens ingepast in het op te stellen inrichtingsplan. Voor het maken van het basispark is geld opgenomen in de begroting.
Voor Sportpark De Hoge Heide in Vlijmen is een zogenaamd schetsontwerp gemaakt. Dat is gemaakt samen met de betrokken partijen en met inbreng van andere belanghebbenden. Dit schetsontwerp moet worden omgezet naar daadwerkelijke acties. De eerste stappen hiervoor zijn gezet. Ook dat gebeurt samen met dezelfde betrokken partijen. Hiervoor zijn onderzoeken gestart en worden andere stappen in het proces verder uitgewerkt.